czyli "Kubek pełen Bożego Narodzenia"
z serii Przygody kulinarne, odc. 12
z serii Przygody kulinarne, odc. 12
Składniki, które używa pan Oliver możecie znaleźć na jego stronie, moja wersja jest łatwiejsza do zdobycia i tańsza (np. użyłam startej gałki zamiast ścierać samodzielnie albo startego cynamonu zamiast patyczka), ale muszę przyznać, że już za drugim razem nie korzystałam z przepisu, tylko dodawałam składniki "na oko" (w stylu Jamiego Olivera, nieprawdaż?).
Składniki (na 1 butelkę czerwonego wina - polecam wytrawne, inaczej może wyjść za słodkie):
1 mandarynka
1/2 cytryny
1/2 limonki
100 g cukru
3 goździki
1/4 łyżeczki cynamonu
1,5 liścia laurowego
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 laski wanilii, przeciętej wzdłuż
1 gwiazdka anyżu
Metoda:
Do dużego garnka wsypać cukier, skórkę z cytryny, limonki i mandarynki i wycisnąć sok z mandarynki, ustawić na duży ogień. Dodać goździki, cynamon, liście laurowe, gałkę i wanilię. Dodać tyle wina, żeby zakryło cukier. Gotować mieszając aż cukier się rozpuści, a potem jeszcze 4-5 minut na dużym ogniu. Maksymalnie zmniejszyć ogień, dodać anyż i resztę wina. Podgrzewać zawsze pod przykryciem (inaczej nam alkohol wyparuje). Podawać na gorąco.
do następnego,
pa,
a.
or "Christmas in a glass"
We've enjoyed delicious mulled wine made according to Jamie Oliver's recipe on Christmas Eve (and 2 more times since).
The exact ingredients list can be found on Jamie Oliver's page, the one below is the simple to find and way cheaper (e.g. I substituted grated nutmeg for whole and grated cinnamon for a stick). I must however admit that after the first time I stopped using the recipe and just eyeballed all the ingredients (very Jamie Oliver, isn't it?).
Ingredients (for 1 bottle of red wine - I recommend using any good dry wine, otherwise it might get too sweet)
1 clementine
1/2 lemon
1/2 lime
100 g caster
sugar
3 whole
cloves
1/4 teaspoon
cinnamon
1 1/2 fresh
bay leaves
1/4 teaspoon
grated nutmeg
1/2 vanilla
pod, halved lengthways
1 star
anise
Method:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz