piątek, 2 stycznia 2015

Grzane wino według Jamiego Olivera || Jamie Oliver's mulled wine

czyli "Kubek pełen Bożego Narodzenia"
z serii Przygody kulinarne, odc. 12

Oto przepis na wspomniane we wpisie wigilijnym grzane wino Jamiego Olivera.
 
Składniki, które używa pan Oliver możecie znaleźć na jego stronie, moja wersja jest łatwiejsza do zdobycia i tańsza (np. użyłam startej gałki zamiast ścierać samodzielnie albo startego cynamonu zamiast patyczka), ale muszę przyznać, że już za drugim razem nie korzystałam z przepisu, tylko dodawałam składniki "na oko" (w stylu Jamiego Olivera, nieprawdaż?).
 
Składniki (na 1 butelkę czerwonego wina - polecam wytrawne, inaczej może wyjść za słodkie):
 
1 mandarynka
1/2 cytryny
1/2 limonki
100 g cukru
3 goździki
1/4 łyżeczki cynamonu
1,5 liścia laurowego
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 laski wanilii, przeciętej wzdłuż
1 gwiazdka anyżu
 
Metoda:
 
Do dużego garnka wsypać cukier, skórkę z cytryny, limonki i mandarynki i wycisnąć sok z mandarynki, ustawić na duży ogień. Dodać goździki, cynamon, liście laurowe, gałkę i wanilię. Dodać tyle wina, żeby zakryło cukier. Gotować mieszając aż cukier się rozpuści, a potem jeszcze 4-5 minut na dużym ogniu. Maksymalnie zmniejszyć ogień, dodać anyż i resztę wina. Podgrzewać zawsze pod przykryciem (inaczej nam alkohol wyparuje). Podawać na gorąco.
 
do następnego,
pa,
a.
 
+

or "Christmas in a glass"

We've enjoyed delicious mulled wine made according to Jamie Oliver's recipe on Christmas Eve (and 2 more times since).

The exact ingredients list can be found on Jamie Oliver's page, the one below is the simple to find and way cheaper (e.g. I substituted grated nutmeg for whole and grated cinnamon for a stick). I must however admit that after the first time I stopped using the recipe and just eyeballed all the ingredients (very Jamie Oliver, isn't it?).
 
Ingredients (for 1 bottle of red wine - I recommend using any good dry wine, otherwise it might get too sweet)
 
1 clementine
1/2 lemon
1/2 lime
100 g caster sugar
3 whole cloves
1/4 teaspoon cinnamon
1 1/2 fresh bay leaves
1/4 teaspoon grated nutmeg
1/2 vanilla pod, halved lengthways
1 star anise

Method:
 
In a big pot pour sugar, peels of clementine, lemon and lime, squeeze juice of the clementine. Add cloves, cinnamon, bay leaves, nutmet and vanilla, add enough wine to cover the sugar. Bring to boil and stir until sugar is dissolved, keep boiling for 4-5 minutes. Reduce the heat as much as possible, add the anis and the rest of the wine. Heat up always covered (otherwise the alkohol will steam away). Serve hot.
 
tata,
a.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz