sobota, 31 stycznia 2015

Okonomiyaki

z serii Przygody kulinarne, odc. 15          ||          from Culinary adventures, episode 15

Muszę szczerze przyznać, że kuchnia japońska kojarzyła mi się do niedawna prawie wyłącznie z sushi i małą ilością nabiału. Wiem, że Japończycy jedzą bardzo zdrowo, ale nigdy nie zastanawiałam się, jakich warzyw używają. Byłam przekonana, że wszystko jest tam egzotyczne i całkiem nam nieznane. Aż trafiłam na przepis okonomiyaki na blogu Love and Lemons, w którym główną rolę gra kapusta. Jest to przepis mocno zmodyfikowany i z opisu autorki wynika, że oryginału raczej bym nie przełknęła, ale efekt jest rewelacyjny.
 
I must admit that until recently, I connected Japanese cuisine with sushi and small amount of dairy. I know Japanese people eat healthily, yet I'd never really considered which vegetables they use. I was somehow sure, that all their ingredients are exotic and quite unknown here. Until I came across a recipe for okonomiyaki on Love and Lemons blog, in which the dish is based on cabbage. The recipe is quite modified and from what I read in the authors description the original would be basically inedible to me, but the effect is wonderful.
 
Moje składniki na pół główki kapusty to jedna młoda cebulka, 2 jajka i ok. 200 g grubej bułki tartej, sól do smaku (używam zdrowej "vegety") i oliwa do smażenia. Anika kontroluje każdy krok.
For half a cabbage I used one scallion, 2 eggs and ca. 200g panko, salt (I use an organic mix with salt and dried veggies) and olive oil for frying. Anika controls each step.

Kapustę trzeba poszatkować, a cebulkę pokroić.
Cabbage needs to be shredded and the scallion need to be chopped.

 
W dużej misce wymieszać kapustę, cebulkę, bułkę, sól i rozbełtane jajka.
Ja odstawiam na kilka minut.
In a large bowl combine the cabbage, scallion, panko, salt and mixed eggs.
I let it sit for a couple of minutes.

Łyżką nałożyć placki na rozgrzaną oliwę i lekko spłaszczyć.
Put on a hot olive oil and slightly flatten with a spoon.
 
Smażyć po obu stronach aż z takich
Fry on both sides until they get from such
 
zrobią się takie.
to such.

  
Pyszne i proste "placki", które pasują niemal do wszystkiego. Dziś zjedliśmy je do ziemniaków zapiekanych z oliwą z oliwek i grana padano. 
 
Delicious and simple "pancakes" that go with virtually anything. Today we've enjoyed them with potatos roasted with olive oil and grana padano.
 
A czym dla Was jest japońska kuchnia?
 
And what is japanese cuisine for you?
 
do następnego, pa
tata,
a.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz