poniedziałek, 12 stycznia 2015

Naleśniki gryczane || Buckwheat pancakes

z serii Przygody kulinarne, odc. 13

Przepis na naleśniki z gryki znalazłam już jakiś czas temu, ale najpierw długo zwlekałam, żeby je zrobić, potem chciałam zrobić, ale nie doczytałam, że należy użyć kaszy niepalonej, kilka razy niestety zapomniałam namoczyć. Wreszcie dziś nadszedł czas na robienie naleśników z gryki.
 
Przepis nie może być łatwiejszy: niepaloną kaszę gryczaną namoczyć przez noc w wodzie (nie pęcznieje mocno, więc wystarczy, żeby woda sięgała jakieś 2-3 cm nad kaszę). Przed zrobieniem przepłukać, dodać świeżej wody i zmiksować na gładką masę o konsystencji tradycyjnego ciasta naleśnikowego. Smażyć, a właściwie suszyć na patelni z obu stron - polecam użycie minimalnej ilości tłuszczu do posmarowania patelni. Gotowe naleśniki łatwo odchodzą od suchej patelni, ale gdy jest za dużo tłuszczu to się przyklejają. Już - do tego pycha! Dodatkowe zalety: naleśniki są wegańskie i bezglutenowe! 
 
do następnego,
pa,
a.
 
 
 
from Culinary adventures, episode 13
 
I found the recipe for buckwheat pancakes already long ago, but it took me some time before I made them, but I hadn't noticed the buckwheat should not be roasted; next couple of times when I wanted to make them I forgot to soak the buckwheat. Today the day came whan I finally made buckwheat pancakes.
 
The recipe couldn't be easier: soak unroasted buckwheat in water overnight (it doesn't expand much, so it's enough if the water is 1 inch above the buckwheat). Before preparing rinse, add fresh water and blend to a smooth batter the consistency of traditional pancakes (French, not American). Fry - or rather dry - both sides on an almost dry, hot frying pan until golden brown and fragrant. The ready pancake goes off the pan easily - if you use too much fat, it might stick, though. Ready - and yummy! Plus: vegan and gluten-free!
 
tata,
a.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz