sobota, 25 stycznia 2014

Patrzę wokół, burak to czy brokuł?

czyli Chodź, pomaluj mój świat na rabarbarowo i oberżynowo

Smaczne, zdrowe, oczywiście. Ale zobaczcie sami, jak piękne jest nasze jedzenie - wystarczy tylko chcieć tę urodę dostrzec. Ja staram się ją zauważać i nie jestem w tym na szczęście osamotniona - każde ze zdjęć poniżej ma innego autora (źródło ukrywa się pod plusem pod zdjęciem). Miłego oglądania i zachęcam do ciągłego odrywania naszego jedzenia na nowo i nowego jedzenia. A dla ciekawych: na samym dole coś ciekawego o każdym z warzyw ze zdjęć.

             
 +                                                                           +
 
                  
+                                                                            +
  
    
                                                 +                                                                 +
 
           
+                                                                        +
 
 
+                                                                      + 


Rząd po rzędzie, od lewej do prawej:

Coraz bardziej popularne, także w Polsce, latarnie z wydrążonych dyni stanowiące ozdobę na Halloween, robiono pierwotnie z brukwi.
Bordowe plamki zdobiące łuski fasoli żurawinowej znikają w czasie gotowania.
Brukselka to efekt krzyżówki kapusty z jarmużem.
Szparagi zielone i białe to ta sama roślina - białe są jednak hodowane pod ziemią, aby uniemożliwić fotosyntezę.
Karczochy to tak naprawdę pąki kwiatowe.
Natomiast oberżyna to właściwie owoc z rodziny jagód.
W stosunku do kalorii, jarmuż zawiera więcej żelaza niż wołowina.
Liście rabarbaru są bardzo trujące i nie należy ich spożywać pod żadną postacią!
Kalafior romanesco to w języku angielskim brokuł, a we francuskim kapusta. Tak naprawdę klasyfikacja tego kwiatu, który jest niemal doskonałym fraktalem, nadal wymyka się ekspertom.
Weganie używają boczniaków mikołajkowych do przygotowywania bezmięsnej wersji bekonu.

Mam nadzieję, że zdjęcia się Wam podobają i dowiedzieliście się przy okazji czegoś ciekawego.

Do następnego,
pa,
a.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz